ULAGANJE U BUDUĆNOST
Ukrajina i Poljska uložile 30.2 milijarde eura
Objavljeno 24.05.2012 17:13 / Hina

Domaćini Europskog nogometnog prvenstva Poljska i Ukrajina uložile su ukupno 30,2 milijarde eura u organizaciju skorašnjeg prvenstva

To je dovelo do velikog rasta kapitalnih investicija i ublažavanja negativnih efekata financijske krize, a najveći dio uloženog novca potrošen je na infrastrukturu i sportske objekte.

Poljske investicije su iznosile 19,8 milijardi eura, od čega se 86 posto odnosilo se na modernizaciju transportne infrastrukture (ceste, gradski prijevoz, željeznica i aerodromi).

'To može privući više stranih direktnih investicija, jer je loša infrastruktura bila najvažniji faktor koji je demotivirao investicije u Poljskoj', objašnjava Birgit Niessner, glavni analitičar za makroekonomska pitanja i instrumente sa fiksnim prihodom u CIE u Erste Grupi.

Pored toga, organizatori su uspjeli smanjiti dio investicija u sportsku infrastrukturu na ispod 10 posto, što je veoma važno, jer se ogroman kapacitet sportskih objekata pokazao kao najveći problem sa kojim se organizatori obično nose nakon ovakvog velikog događaja”, zaključuje Niessner.

Od svih investicija, 31 posto financirano je iz sredstava EU. Analitičari Erste banke očekuje da Poljsku i Ukrajinu tijekom turnira posjeti oko milijun turista, od kojih će svaki u prosjeku ostati tri ili četiri noći i potrošiti oko 800 eura.

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.