TAKTIČKA ANALIZA
Ševčenko više nije prva ukrajinska uzdanica!
Objavljeno 30.05.2012 18:20 / Jurij Ševčenko

Otkad je preuzeo klupu sadašnji izbornik Blokhin, Ukrajina pokušava igrati nogomet visokog tempa. Brzina i sposobnost te slobodno kretanje po terenu njihovih krilnih igrača, bit će ključ uspjeha ove reprezentacije. Njihovo glavno oružje ipak ostaje kontranapad, čak i protiv ekipa koje su kvalitetom podjednake ili slabije

Ovaj tekst objavljen je u sklopu Guardianove medijske mreže za Euro 2012 - projekta kooperacije između nekih od najkvalitetnijih nogometnih autora i medija u svakoj od 16 zemalja-sudionica natjecanja.

Jurij Ševčenko novinar je ukrajinske internetske stranice Football.ua.

Ukrajinska nacionalna selekcija preferira formaciju 4-4-2, ali način na koji izbornik Blokhin koristi krila često izgleda kao 4-2-3-1.

Već dva desetljeća, neosporna jedinica je Shovkovskij, a tko će biti prva zamjena ostaje pitanje, pošto je Oleksandr Ribka suspendiran zbog pada na doping testu, a Andrij Didkan teže ozlijeđen.

Najproblematičnija pozicija ostaje centralni branič. Oni koji se smatraju najboljima na toj poziciji (Mikhalik, Čigrinskij i Rakitskij) nisu dovoljno igrali zajedno u dresu reprezentacije. Mikhalik i Čigrinskij su propustili dobar dio sezone na račun ozljede, dok se Rakitskij, koji je većinu sezone bio spreman, često znao lakše ozlijediti upravo prije utakmice nacionalne vrste. U opticaju su i Jevhen Khačeridi te Oleksandr Kučer, koji je često i prvotimac. S druge strane, Khačeridi je vrlo dobar igrač i sjajan potencijal, ali u prošlosti je imao značajnih problema s disciplinom, pa je zapravo daleko od prve momčadi.

Poziciju jednog od bekova morao bi zauzeti Oleh Husjev (Dinamo Kijev), koji se podjednako dobro snalazi i lijevo i desno, a čiji će položaj u obrani ovisiti od taktičkih ideja izbornika Blokhina. Također, blizu su prve momčadi i Bohdan Butko te Jevhen Selin, mladi poletarci koji su ove godine dobili mnogo prilika. U konkurenciji je i Artem Fedetskij, iz Karpatija, koji je dio sezone proveo u rezervama, jer je zbog neslaganja s klubom izbačen iz prve momčadi.

Vezni red započinje s defanzivnim veznim Anatolijem Timoščukom, pokraj kojeg će, u ulozi playmakera igrati bilo Ruslan Rotan, bilo Denis Harmaš. Osim spomenutih, za pozicije u centralnom dijelu vezne linije konkurirat će Edmar, Oleksij Haj i već gore spomenuti Taras Mikhalik.

196240,196240,194113,194113

Krilni igrači glavna su snaga i nada ove reprezentacije: Andrij Jarmolenko iz kijevskog Dinama, te Jevhen Konopljanka koji brani klupske boje Dnipra. Obojica su primjer moderne škole krilnih napadača, a zajedno su prošli i mlađe uzraste Ukrajine. Najbolje se snalaze na poziciji bočnog napadača, a krasi ih brzina, tehnička vještina, ali i snalaženje pred golom. Osim njih, na klupi će vjerojatno čekati Oleh Husjev, zajedno s njim i stručnjak za prekide Maksim Kaliničenko, te Serhij Nazarenko iz kluba Tavrija Simferopol.

Po mišljenju izbornika Blokhina, Ukrajinci su posebno tanki u napadu. Posljedica je to serije ozljeda i nepostojane forme kod većine napadača. Glavna zvijezda ove momčadi posljednjih petnaestak godina, Andrij Ševčenko, kontinuirano ima probleme s leđima pa na turnir ne dolazi potpuno spreman. Napadač kijevskog Dinama, Artem Milevskij, kroz sezonu se jako mučio s formom, pa je i njegovo mjesto u prvoj momčadi upitno.

Osim spomenutog dvojca, mjestu u napadu će se nadati i Marko Dević, porijeklom Srbin, kao i Jevhen Seleznjov, koji brani klupske boje Šahtara. Iako je Seleznjov ponio titulu najboljeg strijelca lige, a i Dević je pri vrhu, njihov ovosezonski učinak je sve samo ne impresivan, pošto bi obojica često počinjali s klupe.

Čitav niz godina poziciju 'drugog' napadača zauzimao je bivši igrač Liverpoola i Bayera Adrij Voronin, koji sada igra u Dinamu iz Moskve. Već dugo ovaj veteran ne pruža svoje najbolje partije, pa se izglednim čini promjena formacije u 4-2-3-1 te uvrštavanje Oleksanra Alieva u prvu momčad. Riječ je o tehnički profinjenom igraču koji odlično izvodi prekide, ali također zna i nestati iz utakmice.


Stoga, postava ukrajinskog napada vjerojatno će biti odlučena netom prije početka natjecanja, a ovisit će prije svega o formi i fizičkoj spremi igrača.

Otkad je preuzeo klupu sadašnji izbornik Blokhin, Ukrajina pokušava igrati nogomet visokog tempa. Brzina i sposobnost te slobodno kretanje po terenu njihovih krilnih igrača (Husjev, Jarmolenko, Konopljanka), biti će ključ uspjeha ove reprezentacije. U utakmicama protiv jačih suparnika, Ukrajina će predati posjed, pošto su se jako mučili s točnom distribucijom lopte. Njihovo glavno oružje ostaje kontranapad, čak i protiv ekipa koje su kvalitetom podjednake ili slabije.

The Guardian i tportal na Euru 2012

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.