TIKA-TAKA ŽIVI
Španjolska najbolju utakmicu ostavila za finale
Objavljeno 01.07.2012 22:35 / S. Škrlec

Španjolska je s 4:0 pregazila Italiju i posve zasluženo uzela treći veliki naslov uzastopce. To je ujedno i treći naslov europskih prvaka Španjolaca

Nakon ne baš učinkovite tika-taka igre tijekom cijelog prvenstva, ali i s kakvom je Španjolska sigurno stigla do finala, Del Bosqueova je momčad ipak zaigrala puno lepršavije, te su kratka i brza dodavanja djelovala puno opasnije. A uz sve to, Španjolci su i puno aktivnije bili u oduzimanju lopte.

No, pripomogli su im u tome i Talijani, posebice zadnja linija, koja je u nekoliko navrata u prvom dijelu djelovala početnički, odnosno puno skromnije nego u utakmicama do finala.

Nakon prvih minuta u kojima su momčadi bile ravnopravne, Španjolci su u desetak minuta stvorili veliku razliku na terenu, zaprijetivši Buffonu u tri, četiri situacije. No, kad već nije zabio ni Fabregas, ni Sergio Ramos, u 14. minuti poentirao je David Silva. I to nakon sjajne akcije u kojoj su sudjelovali Iniesta, Fabregas i napadač Manchester Cityja.

Nakon sedam, osam minuta, Talijani su se ipak oporavili od šoka, zamijenili su i ozlijeđenog Chiellinija Balzarettijem, i možemo reći čak i da su u tom periodu bili puno bolji, a osjetio je to na svojim rukama i Casillas, koji je u tri navrata morao izbijati udarce Cassana i Montoliva. No, Realov kapetan držao je Španjolsku na životu, a u 44. minuti i započeo je akciju nakon koje je 'furija' praktički prisvojila pobjednički pehar.

Casillas je na sredini terena pronašao Iniestu, ovaj pak u for gurnuo Jordija Albu i novi Barcin igrač poentirao pokraj Buffona za 2:0.

Pokušao je Prandelli na početku drugog dijela, uvođenjem Di Natalea, iznenaditi suparnika. Uzvratio mu je novi igrač s dvije izgledne prilike, što je natjeralo Prandellija da još osvježi momčad. No, ovog puta je promašio jer Thiago Motta je nakon samo četiri minute na terenu morao izaći s terena zbog ozljede, pa je Italija zadnjih 30 minuta igrala s igračem manje. Pri tom moramo spomenuti i spornu situaciju, odndosno Bonuccijevo igranje rukom u 49. minuti, ali koje je sudac Proenca propustio kazniti najstrožim udarcem. No, kasnije se to ipak nije osjetilo na rezultatu.

Naravno, u takvom odnosu snaga Španjolska je lako nastavila dominirati, a onda je preko Fernanda Toressa i Juana Mate, koji su obojica ušli s klupe, zabila još dva gola i upisala najuvjerljiviju pobjedu u finalima europskih prvenstava.

Uključite se i vi u raspravu – na našem web communityju Tribina.hr i komentirajte utakmicu finala između Španjolske i Italije.


EURO, Završnica
Španjolska 4 0 Italija
Strijelci
1:0 D. Silva (14') 2:0 J. Alba (41')
3:0 F. Torres (84') 4:0 J. Mata (88')
Sastavi
I. Casillas
S. Ramos
G. Pique
J. Alba
Á. Arbeloa
S. Busquets
O. Xabi Alonso
Xavi Hernandez
A. Iniesta (86' J. Mata)
C. Fábregas (75' F. Torres)
D. Silva (59' Pedro Rodriguez)
G. Buffon
L. Bonucci
A. Barzagli
G. Chiellini (21' F. Balzaretti)
I. Abate
A. Pirlo
R. Montolivo (57' T. Motta)
D. De Rossi
C. Marchisio
A. Cassano (45' A. Di Natale)
M. Balotelli
Žuti kartoni
G. Pique 25'
A. Barzagli 45'

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.