ZLATNA KOPAČKA
Ismijavani Torres posljednji se smije
Objavljeno 02.07.2012 10:01 / Saša Ibrulj

Ima neke kozmičke pravde u tome što je za najboljeg strijelca Eura proglašen baš Fernando Torres – toliko ismijavani centarfor momčadi koja igra bez napadača

Prije samo tri mjeseca Fernando Torres bio je predmet ismijavanja engleske javnosti. Njegova sezona mogla se okarakterizirati kao užasna ili katastrofalna, ali je završena vrhunski. Prvo je s Chelseajem osvojio titulu europskog klupskog prvaka postigavši pogodak u polufinalu protiv Barcelone, a onda je sinoć priču zaokružio drugom titulom europskog prvaka sa Španjolskom i najboljeg strijelca Europskog prvenstva. Nije loše za katastrofalnu sezonu, zar ne?

U ožujku je Torres proživljavao najgore trenutke karijere. Izbrojao je 32 uzastopne službene utakmice bez pogotka, a onda zabio dva – ali drugoligašu Leicesteru. U Premiershipu je zabio dva u rujnu, a onda uzeo post dug više od šest mjeseci, što ga je automatski promoviralo u glavnog lika viceva u engleskim medijima. Torres je izgledao izgubljen, ni sjena onog El Nina na kojeg smo navikli, a kritike su se samo redale jedna na drugu.

Otpisan je bio i iz nacionalne momčadi – bilo je previše boljih napadača u domovini – i činilo se da je za njega došao kraj. Poljska i Ukrajina su bile jako daleko, no onda ga je splet okolnosti vratio na pravi kolosjek. Zabio je Barceloni, hat-trick QPR-u, u međuvremenu se ozlijedio David Villa i stvari su krenule u drugom smjeru. Vicente Del Bosque odlučio se na formaciju bez klasičnog napadača, 4-6-0, no Torresa je i dalje postavio iznad Llorentea i
Negreda. Započeo je protiv Iraca – utrpao dva – i Hrvata, ali pravi bljesak doživio je u finalu.

Čovjek koji je prije četiri godine igrom slučaja postao heroj – nakon što je zamijenio ozlijeđenog Villu i zabio Nijemcima u bečkom finalu – ovaj put je trebao jedva trinaest minuta da se proslavi. Prvo je zabio za 3-0 i konačni završetak svih nada Talijanima, a onda nesebično asistirao za suigrača iz Chelsea Juana Matu i dovršio Italiju, te osigurao sebi Zlatnu kopačku.

Apsurd je u tome da momčad koja je većinu turnira igrala bez napadača ima najboljeg strijelca Eura, ali i u tome da je 'El Ninu' tu titulu donijela asistencija, a onda i činjenica da je na terenu proveo 189 minuta, manje od svojih konkurenata. Samo dokaz španjolske dominacije...

Europski prvak s Chelseajem, europski prvak sa Španjolskom, najbolji strijelac Europskog prvenstva. Sjajan način da se zaokruži sezona koja je u Engleskoj etiketirana kao katastrofalna. Bolje ne može.

194948,190767,178755,170608
15 minuta je bilo dovoljno za show u režiji Fernanda Torresa

Dva gola Fernanda Irskoj utrli su mu put prema zlatnoj kopački Eura

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.