SKUPA AVANTURA
Istražili smo: Koliko minimalno košta put na Euro
Objavljeno 19.04.2012 09:30 / S. Škrlec

Iako smo svi 'prozivali' izbornika Slavena Bilića i igrače zbog neodlaska na SP u Južnu Afriku, u jednu ruku možemo im biti i zahvalni jer su sigurno spasili nekoliko stotina hrvatskih obitelji od bankrota. Jer zna se – kamo idu 'kockasti' – idu i hrvatski navijači, a put na jug Afrike sasvim sigurno nije jeftin. I možda je to jedini razlog zbog kojeg se Biliću može progledati kroz prste

No isto se ne smije napraviti kada su u pitanju UEFA i domaćini europske smotre, Poljaci i Ukrajinci, koji su dizanjem cijena hotelskog smještaja doveli u pitanje smisao održavanja sportskih natjecanja.

Naime, utakmice, utrke i(li) borbe organiziraju se upravo zbog navijača i kako bi se ljudi zabavljali. Istina, neki i zaradili. No da se od posjeta Poljskoj, nekima i Ukrajini, napravi ultraskupi izlet, vrlo je ružno, pa iako Michel Platini sada upozorava na enormne cijene, takvo nešto mogao je i predvidjeti, pa lijepo hrvatsko-mađarskoj koaliciji dati organizaciju te uživati uz brancina ili oradu na Jadranu ili uz gulaš na Balatonu.

Naravno, sva ova upozorenja o mogućem 'minusu' odnose se na onaj (sve veći) dio hrvatskog (navijačkog) puka koji svakodnevno strepi hoće li im firma isplatiti plaću ili će posao tražiti preko burze. Jer ima i onih koji će žmirećki vaditi eure (ili poljske zlote), bez obzira na cijenu.

S obzirom na to da smo na mail tportala dobili nekoliko upita koliko cijela 'poljska avantura' košta, a spremamo se krenuti u Poljsku i već smo istraživali trošak, složili smo prosjek za 'navijača', koji će tražiti čvrst krov nad glavom i topli tuš, a do Poljske planira doći osobnim automobilom.

Trošak goriva i cestarina

Ako krećete iz Zagreba do Poznana  čeka vas put od 966 kilometara, za koji bi vam, u idealnim uvjetima, bez čestih stajanja i kupnje piva, trebalo oko 12 sati, a na gorivo i vinjete kroz Sloveniju, Austriju i Češku potrošili biste oko 145 eura.

Zbrojili smo ono što se zove nužni trošak, od goriva za automobil, zatim cestarina, noćenja u hotelu s minimalnim standardom te nakon svega podijeliti ukupni trošak na četiri osobe koje bi krenule u avanturu automobilom do Poznana, a potom i Gdanjska. O troškovima hrane (a posebice pića) teško je pisati, jer to je ipak stvar osobnog afiniteta i kapaciteta.

Ako krećete iz Zagreba, do Poznana čeka vas put od (prema stranici via Michelin – najkraći, najbrži i najjeftiniji) – 966 kilometara, za koji bi vam, u idealnim uvjetima, bez čestih stajanja i kupovina piva, (naravno i bez usputnog noćenja jer sigurno sva četvorica znaju voziti) trebalo oko 12 sati, a na gorivo i vinjete kroz Sloveniju, Austriju i Češku potrošili biste oko 145 eura.

Ako ste dobro tempirani, u Poznan biste došli na dan utakmice s Irskom u nedjelju 10. lipnja, a u nekom od okolnih mjesta, tipa Swarzedz, Czerwonak ili Baranowo, pronašli 'krov nad glavom'. Kako se situacija s cijenama iz dana u dan mijenja i kako je već sada u travnju nemoguće naći praznu sobu, možemo samo napisati da su se u Poznanu i okolici cijene četverokrevetne sobe, s doručkom, u ožujku kretale oko 400 eura. Naravno, to za naše navijače možda neće biti problem, jer bi im se mogao 'prikrpati' prijatelj s tribine pa bi to, u prosjeku, ispalo još malo jeftinije.

188716,187492,188353,187746

Ako niste sretnik i u susjednoj Njemačkoj, kamo će kod 'rođe' ići spavati dio navijača, nemate osiguran smještaj, u Poznanu ćete provesti još sedam dana. Utješno je što se u Poznanu igra i utakmica s Italijom u četvrtak 14. lipnja, pa nećete imati trošak benzina. A onda u ponedjeljak 18. lipnja svi selite u Gdansk. Od Poznana do Gdanjska, koji se nalazi na sjeveru Poljske je oko 300 kilometara, a što iziskuje trošak od minimalno 35 eura.

Kad se doda da se barem za jednu noć, nakon utakmice sa Španjolcima, morate odmoriti prije odlaske iz Poljske, jer se ide ili u Hrvatsku ili u Ukrajinu i da je hotel otprilike iste cijene, to je dodatni trošak od oko 400 eura.

E sad, s obzirom na to da je teško biti vidovit i znati hoće li Hrvatska proći skupinu ili će se morati vratiti kući, ukalkulirali smo trošak puta od Gdanjska do Zagreba. Također, s obzirom na vizni režim koji provodi Ukrajina, put u Hrvatsku je i najlogičniji, jer vizu se ionako mora čekati nekoliko dana, a izdaje se u ukrajinskom veleposlanstvu u Beču. Osim ako se Ukrajinci ne odluče uzvratiti Hrvatskoj na njezinoj odluci o privremenom ukidanju viznog režima koji traje do listopada.

Dakle, podijelivši trošak goriva, cestarina i smještaja (koji nije najjeftiniji, ali je i daleko od najskupljeg) te vam ostavivši izbor kategorije ulaznice (iako onih najjeftinijih od 30 eura po utakmici više nema), cijena 11-dnevnog aranžmana kreće se oko 950 eura po osobi. Ne zaboravite – u ovaj iznos nismo ukalkulirali trošak hrane i pića, noćnih izlazaka i ulaznica što znači da troškovi po osobi premašuju tisuću eura.

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.