Češka

savez osnovan: 1901.

najveći uspjesi na Euru: Čehoslovačka: prvaci 1976., polufinale 1960., 1980.; Republika Češka: finale 1996., polufinale 2004.


Česi će u povijesti Europskih prvenstava ostati zapamćeni po pobjedi nakon legendarnog jedanaesterca Antonina Penenke, kada su 1976. u Beogradu, kao Čehoslovačka, ostvarili za mnoge neočekivan uspjeh protiv Zapadne Njemačke.


Put do Eura: drugoplasirani u Grupi I, iza Španjolske, s ostvarenih 14 bodova u 8 susreta. U dodatnim kvalifikacijama izbacili su Crnu Goru domaćom pobjedom 2:0, te gostujućom 1:0.

Pixsell

zvijezda momčadi

Tomaš Rosicky

Datum rođenja: 4. 10. 1980.

Mjesto rođenja: Prag

Visina: 179 cm

Pozicija u momčadi: ofenzivni vezni

Aktualni klub: Arsenal

 

Svojim je ovogodišnjim igrama podsjetio na svoje najbolje doba koje seže još iz vremena kada je igrao u Dortmundu, da bi ga nakon prelaska u Englesku redovito ozljede zaustavljale u igračkom napretku. Rosicky je profinjen tehničar odličnog šuta, koji posjeduje i dribling i pregled igre, a uvjerljivo mu je najveća mana već prije spomenuta sklonost ozljedama, kao i nedostatak pravog defanzivnog doprinosa.

u dvije utakmice protiv Crne Gore Česi su prikazali mnoge dobre strane: defanzivno su dobro posložena i organizirana momčad, u kojoj i dalje igraju individualci sposobni prikazati partije na vrlo visokom nivou: prije svih Rosicky, Plasil i Cech. U kvalifikacijama su pokazali kako se ne mogu nositi protiv najjačih ekipa poput Španjolaca, ali kako u grupi nema momčadi tog kalibra, imaju se pravo nadati prolasku. U kreativnom će dijelu igre mnogo toga ovisiti od Rosickog, pa će njegova forma biti ključna za uspjeh. Srećom, i on i Plasil odigrali su vrlo dobre klupske sezone, pa za Čehe ostaje nada da će tu formu donijeti i na Euro. Ako i to zakaže, uvijek se može očekivati da će Cech svojim obrana izvući mnoge teške situacije.

Sklonost ozljedama ključnih igrača biti će velika strepnja ove reprezentacije. Baros, Rosicky, Plasil, Cech i Sivok redom su skloni povredama, a za niti jednog ova reprezentacija zapravo još nema adekvatnu zamjenu. Iz toga proizlazi slijedeći problem, a to su godine. Svi spomenuti ključni igrači već su zakoračili u tridesetu, a slijedeća talentirana generacija je ona koja je nedavno igrala za U21 reprezentaciju. Česi su naprosto propustili nekoliko igračkih generacija, pošto nemaju niti jednog igrača visoke klase u srednjim dvadesetim godinama. Za kraj, na krilnim su pozicijama posebno tanki, te im općenito nedostaje izražena trkačka komponenta.

MLADA NADA: Tomaš Pekhart
Dokazao se svojim igrama u Bundesligi, pošto je ove sezone bio najbolji strijelac Nürnberga s postignutih 9 golova. Za momčad koju je prije svega odlikovala defanzivna igra taj učinak uopće nije zanemariv, pogotovo ako se uzme u obzir dodatni doprinos ovog mladića. S visinom od čak 194 cm, on predstavlja veliku zračnu prijetnju, kako unutar šesnaesterca, tako i oko njega, pošto vrlo uspješno spušta lopte suigračima.


IZBORNIK: Michal Bilek
Ovaj je karizmatični bivši igrač do ovog položaja došao kao svojevremeno pomoćni trener Ivana Hašeka, a kormilo reprezentacije je preuzeo kada je postalo jasno da se nisu kvalificirali na proteklo Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Kao trener nije stekao posebno veliku slavu, pošto je dosad trenirao samo češke ekipe. Stariji ga se poznavatelji nogometa sjećaju kao odličnog igrača praške Sparte, koji je svoje najbolje partije u dresu reprezentacije pružao tijekom Svjetskog prvenstva u Italiji 1990.